E vitamin

Læs mere Skjul

Viser 1 til 12

E vitamin

Hvad er E Vitamin?

E vitamin er det samlede navn for stofferne tokoferol og tokotrienol. Der findes otte former af disse stoffer. Den form af E Vitamin der indtages med kosten er typen alfa-tokofero. E Vitamin er et såkaldt antioxidant, som beskytter kroppens fedtceller. Endvidere beskytter E Vitaminer mod potentielt skadelige stoffer fra kroppens fedtstofskifte. Den vigtigst kilder til E vitaminer er fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk.

Hvorfor skal du tage E-Vitamin kosttilskud?

Et E Vitamin kosttilskud er relevant såfremt man ikke gennem sin kost får tilstrækkelige mængder E Vitaminer. E Vitamin er særligt vigtigt for ældre mennesker, da undersøgelser har vist at E vitamin tilskud kan stimulere immunforsvaret. E-vitamin kosttilskud kan afhjælpe E-vitamin mangel symptomer så som muskeltræthed, balance- og synsforstyrrelser. En mangel på E vitaminer vil generelt påvirke nervesystemet, omend forløbet ofte fremskrider langsomt. E-Vitamin mangel ses som regel kun hos personer, der har nedsat optagelse af fedt fra tarmen, ved lægemidler som hæmmer fedtoptagelsen, for tidligt fødte børn og folk med arvelige sygdomme i de røde blodlegemer. Spædbørn, der ernæres ved mælkeerstatning uden indhold af E vitamin, risikerer mangelsymptomer, og et E Vitamin kostiltskud kan her være nyttigt, såfremt ens læge anbefaler det.

Bivirkninger og sikkerhed ved E-Vitaminer

Overskrid ikke den anbefalede dosis. E Vitaminer er fedtopløselige og overskydende vitaminer kan dermed ikke klares ved vandladning, men ved galde. Tager du mere end et gram E vitamin om dagen, kan du eventuelt få hovedpine og symptomer i mave-tarmkanalen, men det ses dog kun sjældent.