D-vitamin

D-vitamin, også kaldet calciferol, er betegnelsen for en gruppe vitaminer, som forbedrer kroppens absorption af jern, zink, magnesium, kalk og fosfat.

Den vigtigste kilde til d-vitamin er sollys, hvorfra også den vigtigste af d-vitaminerne, D3-vitamin, optages.

Hvorfor skal du tage D-vitamin kosttilskud?

D-vitamin mangel er måske det mest udbredte ernærings-problem i norden. De lange, kolde vintre gør at behovet for d-vitamin er så stort, at det hos nogle ikke kan dækkes ved at spise en varieret kost.


Læs mere Skjul

Kundernes favoritter

240 Kapsler 38 mcg

160 Tabletter

120 Kapsler

10 Mililiter

120 Kapsler

15 Mililiter 25 mcg

350 Tabletter

90 Kapsler

210 Kapsler

viser 1 til 36 af 42 (2 sider )

Hvad er D-vitamin?

D-vitamin, også kaldet calciferol, er betegnelsen for en gruppe vitaminer, som forbedrer kroppens absorption af jern, zink, magnesium, kalk og fosfat. 

Den vigtigste kilde til d-vitamin er sollys, hvorfra også den vigtigste af d- vitaminerne, d3-vitamin, optages. Visse former for mad, primært meget fed fisk, indeholder d-vitamin, men den primære kilde er sollys. D-vitaminmangel kan resultere i calciummangel i knoglerne.

Få en positiv effekt på dine knoglers sundhed ved at undgå d-vitaminmangel. Et daglig indtag på 10 mg sikrer en optimal balance mellem calciferol(d-vitamin) og calcitonin.

Hvorfor skal du tage D-vitamin kosttilskud?

Ifølge sundhedsministeriet indtager hver dansker i gennemsnit 3 mg d-vitamin sammenlignet med de anbefalede 10 mg.

Danskerne står altså med en D-vitaminmangel på 7 mg i gennemsnit: Op mod 9 ud af 10 danskere estimeres derfor til at mangle d-vitamin i vinterhalvåret.

Multivitaminer med D-vitamin, torskelevertran eller dedikeret D-vitaminkosttilskud kan spare kroppen for de ubehagelige symptomer, der kan opstå ved D-vitamin mangel. 

Bivirkninger og sikkerhed ved D-vitaminer

En overdosering med d-vitamin kan øge indholdet af calcium i blodet og give kvalme, opkastninger, hovedpine og træg afføring. Hvis calciumindholdet er forøget gennem lang tid, kan det udfældes i nyrerne og medføre nyresten og undertiden nedsat nyrefunktion. 

Der skal dog indtages meget store doser af d-vitamin; mere end 1.000 mikrogram om dagen, før der er risiko for disse bivirkninger. 

Læs mere Skjul