D-vitamin

Læs mere Skjul

Viser 1 til 24

D-vitamin

Hvad er D-vitamin?

D-vitamin, også kaldet calciferol, er betegnelsen for en gruppe vitaminer, som forbedrer kroppens absorption af jern, zink, magnesium, kalk og fosfat. Den vigtigste kilde til d-vitamin er sollys, hvorfra også den vigtigste af d- vitaminerne, d3-vitamin, optages.
Visse former for mad, primært meget fed fisk, indeholder d-vitamin, men den primære kilde er sollys. D-vitaminmangel kan resultere i calciummangel i knoglerne.
Få en positiv effekt på dine knoglers sundhed ved at undgå d-vitaminmangel.
D-vitamin regulerer på denne måde calciumindholdet i blodet i samarbejde med skjoldbruskkirtelhormonet calcitonin, der hæmmer frigørelsen af calcium fra knoglerne. Et daglig indtag på 10 mg sikrer en optimal balance mellem calciferol(d-vitamin) og calcitonin.

Hvorfor skal du tage D-vitamin kosttilskud?

Ifølge sundhedsministeriet indtager hver dansker i gennemsnit 3 mg d-vitamin sammenlignet med de anbefalede 10 mg.

Danskerne står altså med en  d-vitaminmangel på 7 mg i gennemsnit: Op mod 9 ud af 10 danskere estimeres derfor til at mangle d-vitamin i vinterhalvåret.

 Multivitaminer med d-vitamin, torskelevertran eller dedikeret d-vitaminkosttilskud kan spare kroppen for de ubehagelige symptomer, der kan opstå ved d-vitamin mangel, såsom muskel smerter, træthed og depressive tanker. Det menes at d-vitaminmangel kan være årsagen til vinterdepressioner.

Bivirkninger og sikkerhed ved D-vitaminer

En overdosering med d-vitamin kan øge indholdet af calcium i blodet og give kvalme, opkastninger, hovedpine og træg afføring. Hvis calciumindholdet er forøget gennem lang tid, kan det udfældes i nyrerne og medføre nyresten og undertiden nedsat nyrefunktion. 

Der skal dog indtages meget store doser af d-vitamin; mere end 1.000 mikrogram om dagen, før der er risiko for disse bivirkninger. .