Forstoppelse

Håndkøbsmedicin til effektiv behandling af forstoppelse

Læs mere Skjul

Viser 1 til 24

Forstoppelse

Hvad er forstoppelse?

Cirka 90 procent af befolkningen i de vestlige lande har et tarmmønster, der spænder fra tre afføringer om dagen til tre om ugen. Forstoppelse er en fælles betegnelse, da det er svært præcist at definere mønstret. Typisk defineres det ved, at tarmens tømning sker sjældent eller hvor afføringen er hård og forårsager problemer eller smerte.

Livsstil er den helt store synder, når det gælder forstoppelse. De mest almindelige årsager er forkert og for fed mad, for lidt bevægelse, for lidt væske. Dobbelt så mange kvinder som mænd lider af forstoppelse, fordi de undertrykker trangen til at gå på toilettet.

Lidelsen kan være meget ubehagelig, og medføre andre følgelidelser som f.eks. hæmorider. Selvom kostændringer er den væsentligste kur mod forstoppelse, det en god ide at minimere indtaget af hvidt brød, pasta og ris. Undgå også æg og kød fra de firbenede.

Skru op for regelmæssighed, fibre, mælkesyrebakterier, rent vand og balance i hverdagen. Stimulerende produkter eller fibertilskud kan hjælpe med at få gang i afføringsprocessen, og at blødgøre afføringen så den lettere passerer tarmen.

Forstoppelse er mere almindeligt hos ældre, fordi styrken i tarmmusklerne falder med alderen og ældre har tendens til at tage flere lægemidler, der har en stoppende effekt som bivirkning.

Lægemidler, som f.eks. smertestillende med et indhold af Kodein, morfinlignende smertestillende, antidepressiva, aluminiumholdige antacida, jerntilskud og antikolinergika, såsom procyclidins (anvendes ved Parkinsons sygdom), kan give forstoppelse.

Forstoppelse bør ikke accepteres eller ignoreres. Vedvarende forstoppelse bør undersøges, især hos voksne personer over 40 år. Men for de fleste mennesker med langvarig forstoppelse - er der ingen påviselig årsag.

Hvordan forebygges og behandles forstoppelse

En velafbalanceret kost med højt fiberindhold, herunder frugt og grøntsager.

  • Skære ned på hvidt brød, kager og sukker.
  • Drikke mindst 6 til 8 glas vand om dagen. Varme drikkevarer, såsom kaffe, te eller varm vand, kan stimulere afføring.
  • Svesker og blommesaft kan også være gavnlig.
  • Regelmæssig motion forbedrer fordøjelsen og reducerer stress.
  • Regelmæssige toiletvaner. Det bedste tidspunkt er normalt den første time efter morgenmaden. Du bør sidde i mindst 10 minutter, du må ikke presse, men i stedet forsøge at slappe af.

Der kan opstå komplikationer ved forstoppelse, som hæmorroide dannelse. Disse hævede vener på anus, er forårsaget af pres ved forsøg på at komme af med afføring over en længere periode. Hvis hæmoriden er stor nok, vil den være synlige udefra. Hæmorider kan være smertefulde samt forårsage lokal blødning.

For at behandle forstoppelse, kan man eventuelt anvende et afføringsmiddel, så tarmindholdet passerer gennem tarmsystemet lettere og hurtigere. Laktulose og magnesiumoxid, får på hver sin måde afføringens vandindhold til at blive større og indholdet bliver dermed blødere. De rumopfyldende midler virker indenfor 12-24 timer og har maksimal effekt 2-3 dage.

Rumopfyldende midler arbejder blidt og er den mest almindelige type af afføringsmidler Fybogel breve er en afføringsblødgører der gør det lettere for dig, at komme af med din afføring. Det skal altid indtages med masser af væske. Nogle mennesker foretrækker afføringsmidler, der er naturlige og hurtigtvirkende, men hvis du føler, at du har brug for endnu mere fiber til at behandle din forstoppelse, så kan du bruge Fybogel Hi-Fibre breve.

Fælles for stimulerende afføringsmidler er, at de får tyktarmen til at trække sig sammen og får dens indhold til at bevæge sig fremad mod endetarmen. Ex-Lax Senna tabletter, Senokot tabletter og Dulcolax tabletter, er ideelle, hvis du ønsker en effektiv behandling. De virker indenfor 6-12 timer efter indtagelse af en dosis.

Tyktarmen bliver stimuleret kunstigt og derfor bør denne type midler ikke benyttes rutinemæssig. Dels fordi de virker kraftigt, og de er meget vanedannende. Misbrug kan føre til, at tarmen bliver afhængig af at skulle påvirkes.

Afføringsblødgørere som Movicol pulver og Dulcoease er en løsning med meget få bivirkninger, samtidig med at det ikke er vanedannende. De fungerer ved at tilbageholde vand og salte i tarmene, så de optages i afføringen hvormed denne blødgøres - og lettere kan passere uden smerter.