Insektbid og stik

5 råd til forebyggelse og behandling af insektbid

Så er det igen blevet sæson for insektstik og bid.

I Danmark er de fleste ganske ufarlige også selvom kløe og hævelse er ganske ubehageligt. Kun i sjældne tilfælde hos allergikere, er der grund til bekymring, da man her vil reagere voldsomt. 

De mest hyppige bid kommer fra myg, lopper, myrer, bier og hvepse.

 

Hvad kendetegner et insektbid?

Insektstik og bid giver en lokal irritation i huden omkring det lille hul, der er opstået da insektet stak dig.

Dette giver en kløende og smertefuld hævelse, men som oftest aftager den i løbet af et par dage og kløen kan afdæmpes med en lokalbedøvende creme eller stift.

 

Hvad gør jeg ved hvepse og bistik?

Ved stik fra bier og hvepse kan brodden sidde tilbage, det er vigtigt den bliver fjernet. 

Dette gøres bedst med en pincet, undlad at trykke for meget, da giften så vil blive presset yderligere ud. 

Derefter suges giften ud med en giftsuger. Hvis du skulle være så uheldig at blive stukket i mund, hals eller svælg, skal du søge hjælp hos lægen eller på skadestuen hurtigt herefter også selvom du ikke er allergiker, da der kan være fare for det hæver voldsomt op.

Vær opmærksom på om hævelsen aftager i løbet af nogle dage ellers kan det være et tegn på allergi.

Hvad kan jeg gøre for at smertelindre?

Er du blevet stukket, så kan kløen fra myggestik dæmpes med en lokalbedøvende creme med fx lidokain eller et kløestillende middel i form af creme, stift, spray eller tabletter.

Stik A' afterstik creme indeholder en flydende emulsionsformular med ammoniak for at neutralisere insektbid og – stik fra myg, hestefluer, hvepse og bier.

 

Hvordan behandles kløe og voldsomme hævelser?

Har du en meget kraftig reaktion på myggestik med kløe og voldsomme hævelser, kan Anthisan Creme, som indeholder antihistamin lindre din allergiske reaktion lokalt. 

Cremen er ideel, hvis du oplever kløe eller betændelse forårsaget af insektbid. For at sikre det allerbedste resultat, skal du påsmøre cremen lige efter du er blevet stukket.

Ipren Gel giver dig hurtig og effektiv smertelindring, der skal påsmøres direkte på huden for at målrette lindringen præcist på det smertende område.

Kontakt din læge dagen efter et insektangreb, hvis du hæver kraftigt, eller hvis hævelsen bliver værre i de efterfølgende dage, idet der kan være tale om udvikling af betændelse eller allergi.

 

Forebyggende behandling af stik og bid

Der findes ingen forebyggende behandling for bi- og hvepsestik. 

Myggene tiltrækkes af varme, kropslugt og lys. De stikker et sted på kroppen, hvor der kun er et tyndt lag tøj eller området er bart. 

De sprøjter et spytlignende stof ind i huden for at holde blodet flydende, når der suges blod. 

Cand. mag. og sygeplejerske Helle Nybye