Vælg Kategori
Gonorétest Klamydiatest Syfilistest

Klamydiatest

Nøjagtige hjemmetests.

Hvad er klamydia?

Klamydia er en af de mest udbredte kønssygdomme som smitter ved ubeskyttet samleje/berøring.

Klamydia er en bakterie kaldet Chllamydia trachomatis som invaderer celler primært i urinrør og livmoderhals og formerer sig inden i cellerne. Klamydia kan hos begge køn også smitte til endetarmen og til halsen, da det smitter ved kontakt mellem slimhinder, som bl.a. findes i endetarm, kønsorganer og mund. 

På grund af følgetilstandene skal klamydia behandles så hurtigt som muligt. 

Klamydia giver ofte få til ingen symptomer. Dette medvirker, at ca. 70 % af smittede ikke er klar over, at de har sygdommen, hvorfor den kan spredes hurtigt ved skiftende partnere.

Hvad er symptomerne på klamydia?

Ofte giver klamydia få eller ingen symptomer, så det er svært at opdage, om man har fået klamydia. Hvis du har haft ubeskyttet sex, er det derfor en god ide at blive testet for klamydia.

Hvis infektionen giver symptomer, vil de vise sig 7-21 dage efter smittetidspunktet.

Symptomerne på klamydia er forskellige for kvinder og mænd.

Kvinder kan opleve:

  • Usædvanligt meget udflåd fra skeden  
  • Blødning mellem menstruationer  
  • Underlivssmerter  
  • Blødning efter samleje  

Mænd kan opleve:

  • Udflåd fra penis  
  • Svien ved urinering  
  • Hævede og ømme testikler  

Hvordan tester jeg for klamydia?

Hvis du skal undersøges for klamydia ved lægen eller ved en sexsygdomsklinik, vil kvinden ofte få lavet en gynækologisk undersøgelse, hvor der podes fra livmoderhalsen og/eller urinrøret, medmindre lægen foretager en urintest. 

Mænd får enten foretaget en urintest eller en podning med vatpind i urinrøret. At teste med en urinprøve frem for podning er dog stadig forholdsvis nyt, og derfor ikke indført alle steder.  

Du har desuden ret til at vælge en anden læge end din praktiserende læge, hvis du har mistanke om, at du er smittet med en sexsygdom. 

Hos Mecindo har vi tests til både mænd og kvinder som alle kan tages hjemmefra:

  • Klamydia & Mykoplasma Test til Kvinder er en hjemmetest til kvinder som tester for både klamydia og mykoplasma.  
  • Klamydia og Mykoplasma Test til Mænd er en hjemmetest til mænd som tester for både klamydia og mykoplasma. 
  • Klamydiatest Til Kvinder er en hjemmetest til kvinder som kan aflæses efter blot 15 minutter. 

Hvad er behandlingsmulighederne ved klamydia?

En klamydia-infektion har ingen følgevirkninger, hvis den behandles i tide. Dog kan en ubehandlet klamydia-infektion hos mænd kan resultere i betændelse i bitestiklerne og hos kvinder kan en ubehandlet klamydiainfektion give betændelse i æggelederne eller underlivsbetændelse som følge af, at infektionen vandrer fra livmoderhalsen op gennem livmoderen og ud i æggelederne. 

Det er vigtigt at behandle en klamydia-infektion i tide, da en følgevirkning af underlivsbetændelse kan være, at det befrugtede æg ikke kan passere ned til livmoderen, så kvinden ikke kan blive gravid. Derudover er der øget risiko for graviditet udenfor livmoderen.

Behandlingen af en klamydia-infektion er en tabletkur som efter 7-10 dage er infektionen svundet og smitten kan ikke føres videre.

Det er vigtigt at undlade samleje, eller kun at dyrke sex med kondom, så længe man går til undersøgelser og får behandling. 

Graviditet og klamydia

Hvis man er smittet med klamydia under graviditeten, vil barnet ikke blive påvirket. Dog kan infektionen overføres ved fødslen. Hvis dette skulle være tilfældet, vil det nyfødte barn få øjenbetændelse 1-2 uger efter fødslen og eventuelt også infektion i urinrøret. 

Hvad er Mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium er en kønssygdom, hvor man smittes med bakterien Mycoplasma i om omkring kønsorganerne, specifikt i urinrøret, i skeden (på livmoderhalsen) og i endetarmen. 

Bakterien findes i fx præsperm, sperm og skedesektret og overføres ved seksuel kontakt, når disse væsker kommer i forbindelse med en slimhinde. Mycoplasma kan smitte både mænd og kvinder og undgås ved brug af kondom.

Symptomerne ved Mycoplasma genitalium minder meget om klamydia symptomerne, og ligesom ved klamydia oplever mange slet ingen symptomer. 

Typiske symptomer hos kvinder: udflåd fra urinrør (sjældent fra skeden), svie, kløe og brændede fornemmelse ved vandladning og underlivssmerter. 

Typiske symptomer hos mænd: udflåd fra urinrør, svie, kløe og brændede fornemmelse ved vandladning, samt eventuelle hævelser og smerter i pungen, som kan være et symptom på betændelse i bitestiklerne. 

Både mænd og kvinder kan desuden opleve en følgetilstand med betændelse i leddene kaldet reaktiv artrit.

Undersøgelse og behandling af Mycoplasma genitalium 

Mycoplasma genitalium undersøges ved at tage en urinprøve på de første 10-20 ml af vandladningen. Hos kvinder kan det være en fordel at foretage prøven med en vatpind fra skeden eller livmoderhalsen. 

Mycoplasma genitalium behandles med antibiotika. Efter ca. 4 uger tages en prøve for at kontrollere, at behandlingen har virket. Denne kontrol foretages, fordi bakterien kan udvikle resistens under behandlingen. 

Testen er positiv, hvad nu?

Hvis testen er positiv, skal du tage til lægen, da både klamydia og Mycoplasma skal behandles med antibiotika. 

Ved lægen vil du få at vide, at du skal kontakte dine tidligere partnere, for at de selv kan blive testet for sygdommen.
Hvis du har en fast partner skal han/hun også blive undersøgt og behandlet, da du ellers risikerer at blive smittet igen. 

Det er vigtigt at du tager til lægen for at modtage behandling, da en ubehandlet klamydia infektion kan brede sig og hos kvinder give underlivsbetændelse, som på sigt kan resultere i, at det befrugtede æg har svært ved at passere gennem æggelederen, så kvinden ikke kan blive gravid.
Betændelse med ardannelser i æggelederne øger desuden risikoen for graviditet uden for livmoderen. 

Hvad kan jeg gøre for at undgå smitte?

Det bedste du kan gøre for at undgå smitte, er at huske at bruge kondom, da klamydia kan overføres gennem præsperm, sperm og skedesekret til slimhinder i endetarm, kønsorganer og mund. 

Hvis du glemmer et kondom eller du af den ene eller anden grund mistænker at du skulle være blevet smittet, bør du blive testet og, hvis testen er positiv, hurtigst muligt påbegynde et behandlingsforløb. 

I tilfælde af kønssygdomme er smittesporing vigtigt for at stoppe smittespredning. Derudover er det vigtigt at din partner bliver tjekket og behandlet, så du undgår at blive smittet igen, efter du selv har modtaget behandling.